Traductor

dimecres, 7 de desembre del 2011

Solstici d'hivern

D’aquí uns dies sentirem a parlar del solstici d’hivern. Posem-nos en el lloc dels primers homes i dones que, sense tenir rellotge, prenien consciència del pas del temps gràcies al Sol (cicle diari i anual). Durant el dia veus el Sol sortir per un costat i marxar per un altre, però segons passa el temps el Sol triga menys a fer aquest recorregut, i per tant, els dies es fan més curts i les nits més llargues. Fins quan? Fins el dia que ocorre el solstici d’hivern. 

No és estrany que la majoria de cultures antigues el representessin com a naixement del Sol i celebressin grans festes en honor dels principals déus relacionats amb ell. I tampoc que s’establís com a data per a celebrar el naixement de Jesús (per tant, el Nadal) la nit del 24 al 25 de desembre, que és la data en què els romans celebraven el Natalus Sol Invicti, el “naixement del Sol invencible” la data en què els tots els pobles contemporanis celebraven l’arribada del solstici d’hivern.


2 comentaris:

  1. Naixement del Sol Invencible (festa romana) i naixement de Jesús de Natzaret (festa cristiana)... quina coincidència tan casual, no?
    O, potser no és una coincidència?

    ResponElimina
  2. No és pas una casualitat, l'Esglèsia la va adoptar al segle III per tal de convertir els pobles pagans.

    ResponElimina